torsdag den 27. juni 2013

Rugbrød




Camilla Plum rugbrød (Mogens' rugbrød)

3 dl surdej
½ ltr. knækkede el. skårne rugkerner
½ ltr. Rugmel
7-8 dl vand
½ ltr. hvedemel
1 spsk sirup
1 spsk groft salt
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
½ - 1 dl græskarkerner

Smør formen og til smøring af brødet når det er bagt.

Alle ingredienser tilsættes surdejen og der røres grundigt - brug evt Kenwood maskine.

Kom dejen i en smørsmurt bageform - Lad hæve i ca 12 timer overdækket med fugtigt klæde til
overkanten af formen.

Prik brødet helt til bunds med en tynd pind, min. 20 gange, for at skabe lufthuller som dampen
kan slippe ud af, ellers kommer der nemt mellemrum mellem skorpe og  brødet.

Bages i 75 min ved 200 grader. (hvis mindre forme måske kun 50 min) - Brødet tages ud
og smøres over med en spsk koldt smør - Lad det køle af.

Brødet kan skæres ud efter ca 4 timer.

Blødere skorpe opnås ved at lægge brødene i plastpose, når de er næsten kolde.
Derved går kondensen ind og blødgør skorpen.



SURDEJ:

200g groft rugmel
Økologisk gær
1 tsk salt
1 tsk honning
1 dl økologisk yoghurt el. Tykmælk
2 dl vand

Det hele røres sammen.
Lad det stå på køkkenbordet i en skål med et viskestykke over i et døgn.
Næst dag røres 2 dl rugmel mere i, sammen med nok vand til det bliver en lind dej.
Lad den gære endnu et døgn. Så skulle surdejen gerne lugte syrligt, boble som en lavapøl,
og være i fin form.
Hvis ikke - gentages processen til det lykkes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar